dimarts, 2 de novembre del 2010

Voluntariat per la Llengua a la Masia

Enguany volem llançar una nova proposta pel que fa a l'aprenentatge del català. Es tracta del Voluntariat pel Valencià.


Com possiblement sabreu, el voluntariat consisteix a fer parelles lingüístiques entre un/a valencianoparlant i un/a que vol aprendre la llengua o bé practicar-la.

A la nostra escola havíem pensat gestionar-lo de la següent manera: ens podeu enviar un mail a la nostra adreça (ampalamasia@gmail.com) dient-nos que esteu interessats/des a participar-hi i especificant si sou mestre o aprenent. Recordeu que el mestre és simplement un/a valencianoparlant que parlarà amb l'aprenent. No cal, doncs, tenir cap diploma.

La dinàmica és senzilla: nosaltres vos posaríem en contacte i vosaltres establiríeu la vostra estratègia (quan quedeu, durant quanta estona, on, quin nivell -oral, més alt...-, etc) sense donar comptes a ningú (si bé vos agrairíem que ens contàreu com va l'experiència i els vostres suggeriments per futures campanyes).

No oblideu que es tracta de promocionar la llengua entre nosaltres, d'ajudar els pares/mares que volen aprendre'l o practicar-lo i, a més, fer coneixences.

Podeu fer, també, els vostres suggeriments als comentaris que teniu sota aquest post. O escriure'ns.

Ací teniu el text d'Escola Valenciana explicant el projecte:

El voluntariat és un projecte de participació lingüística que té per objectiu posar en contacte voluntaris que vulguen destinar una estona a la setmana a conversar amb persones que volen llançar-se a parlar en valencià.

Són moltes les persones que desitgen utilitzar el valencià per a comunicar-se, i necessiten situacions reals de la vida per a fer-ho.

També l'alumnat que aprèn valencià a les aules necessita completar l'aprenentatge de la llengua oral. Voluntariat pel valencià, pot ajudar-los a superar la possible inseguretat que provoca l'ús d'una nova llengua.

És una manera de facilitar aquest contacte personal entre un parlant del valencià i una persona disposada a reforçar l'aprenentatge previ.

Aquesta iniciativa, a més de facilitar a l'alumnat un interlocutor per poder conversar en valencià, es vol incidir en els hàbits lingüístics dels valencianoparlants i consolidar la idea que el valencià és i ha de ser "llengua d'acollida".